ایران استار: اخبار و گزارش‌های رسیده به ایران استار حاکی از نوعی شدیدی از رکود و بن بست اقتصادی بی‌سابقه از یکسو کسری بودجه تاریخی دولت ایران از سوی دیگر است. که هر آن احتمال دارد اقتصادی این کشور را در معرض فروپاشی قرار دهد. این شرایط به گونه‌ای است که مسئولان جمهوری اسلامی حتی نمی‌توانند به مقاومت چند ماهه برای شکست احتمالی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری خوش بین باشند تا شاید کمی از بار تحریم‌ها از دوش اقتصاد ایران کاسته شود. تحلیلگران ایران استار معتقدند بر اساس رصد بازارهای داخلی مهم اقتصاد ایران و همچنین کسری بودجه تاریخی دولت می‌توان اینگونه استنباط کرد که آژیر خطر برای آن به صدا در آمده و ادامه این روند منجر به فروپاشی آن خواهد شد.
 
شهادت مجلس به کسری بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی
بالاخره روز گذشته یک نهاد رسمی در ایران  به طور علنی درباره کسری بودجه دولت ایران در سال ۱۳۹۹ گزارشی را منتشر کرد که  به نکات مهمی درباره وضعیت پیچیده اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۹ اشاره شده است. در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس ایران آمده است که  کسری بودجه دولت ایران در سال ۱۳۹۹ بسیار جدی‌تر از سال قبل خواهد بود. از نظر این مرکز، عدم تحقق بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی منابع بودجه، وابستگی ۹۶ هزار میلیارد تومانی بودجه به انتشار اوراق مالی، کاهش چشمگیر قیمت نفت و فرآورده‌های نفتی نسبت به پیش‌بینی‌های بودجه‌ای و کاهش درآمدهای مالیاتی و افزایش هزینه‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا موجب خواهد شد که اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۹ شمسی روزهای بسیار سختی و طاقت فرسایی را تجربه کند.
این مرکز پژوهشی ۱۴ مسیر پوشش کسری بودجه را به دولت پیشنهاد کرده و البته میزان ریسک‌ هر مسیر را نشان داده شده است. افزایش نرخ مالیات ارزش افزوده، مالیات بر سود سپرده بانکی اشخاص حقوقی، مالیات بر سود سهام، ظرفیت‌سازی برای ایجاد بدهی، واگذاری سهام، حذف یا کاهش ارز ۴۲۰۰ تومانی از جمله این روش ها هستند که البته اتخاذ هرکدام برای اقتصاد فرتوت ایران که نقاط قوت آن بسیار کم و نادیدنی شده ممکن است پیامدهای تکان دهنده‌ای به دنبال داشته باشد.
 
 
بازار فریبای بورس  
کسانی که ظاهر داستان رشد بورس در ایران را می بینند شاید ندانند که در پشت آن چه عاقبت شومی در انتظار کسانی خوابیده که با هزار امید و آرزو از جمله جلوگیری از سقوط روز افزون ارزش دارایی خود به این بازار هجوم آورده‌اند و از جهاتی توسط دولت هم ترغیب شده‌اند. البته رشد سریع قیمت سهام در بازار بورس از دو سال قبل آغاز شد و شاخص قیمت سهام در سا‌ل‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ به ترتیب حدود ۸۶ درصد و ۱۸۷ درصد رشد یافت. رشد این شاخص از زمان بازگشایی بورس در ۵ فروردین سال‌جاری ابعاد بعجیب و غریبی به خود گرفته و تا ۲۱ اردیبهشت ماه به ۴/ ۱۰۳ درصد رسیده یعنی بیشتر از کل سال ۱۳۹۷!
از طرفی به نوشته رسانه‌های ایران از جمله دنیای اقتصاد ناظران بازار سهام می‌گویند در این مدت تعداد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس چندان افزایش نیافته و گردش معاملات در هر حجمی محدود است. تا زمانی که محدودیت حجم مبنا و دامنه نوسان برداشته نشود، خریداران و فروشندگان بازار سهام بدون توجه به تحلیل مناسب از بازار عمل خواهند کرد و قیمت کشف شده بازار مبتنی بر تحلیل آن نخواهد بود. در دهه اخیر نه قوانین مورد نیاز برای عملکرد مستقل بازار به تصویب رسیده است و نه زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری آن تجهیز شده است. در این وضعیت ورود به موقع مشتریان به بازار و خروج به موقع آنها از آن امکان‌پذیر نیست و از این طریق مشتریان زیان‌کار می‌شوند.
البته از طرف دیگر دولت ایران از رئیس جمهور گرفته تا سایر مسئولان اقتصادی با عرضه مساله دار سهام شرکت‌های دولتی هرچه بیشتر بر آتش بورس دمیده اند تا  با جمع کردن سرمایه‌های مردم آن را به زخم کسری بودجه بزنند اما این روند در نهایت جز ایجاد یک نارضایتی گسترده فرجامی نخواهد داشت.
 
بازار وحشی طلا و ارز
 در حالی که بازار بورس مورد هجوم مردم ناامید و سرگردان قرار گرفته اما قیمت ها در دو بازار رقیب یعنی طلا و ارز همچنان در حال افزایش است که خود این موضوع به تنهایی نشان دهنده غیرعادی بودن وضعیت اقتصادی در ایران است.
در روز گذشته بود که قیمت سکه به سقف تاریخی تازه‌ای جهش کرد و قیمت دلار هم از مرز ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومانی عبور کرد. قیمت سکه تمام بهار آزادی فقط در یک روز ۱۰۰ هزار تومان افزایش قیمت داشت و به بهای ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید. این قیمت در طول تاریخ بازار طلا در ایران بی سابقه بود. از نظر برخی فعالان و کارشناسان اقتصادی در روزهای آتی قیمت سکه بهار ازادی به سوی محدوده ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان هم خواهد رفت.
 
افزایش قیمت ارز خارجی در بازار ایران هم در حالی اتفاق افتاده که این بازار اظهارات رییس کل بانک مرکزی ایران مبنی بر این که ذخایر اسکناس ارزی کشور در تاریخ بی‌سابقه است را به هیچ گرفته است. در همین روز نرخ یورو از مرز ۱۸ هزار تومان عبور کرد که این هم در نوع خودش افزایش قیمت بی سابقه ای بوده است.
 
رکود بازار مسکن
رکود بهترین صفت برای توصیف بازار مهم مسکن در ایران است. در گزارش وزارت راه و شهرسازی متوسط قیمت مسکن در فروردین ۹۹ رقمی معادل ۱۵ میلیون و ۵۴۵ هزار تومان اعلام شده است. طبق اعلام این وزارتخانه ماه گذشته در تهران یک‌هزار و ۹۶ واحد مسکونی در مناطق ۲۲ گانه خرید و فروش شد که ۸۸ درصد کمتر از اسفند بوده است.
بازار دوم معاملات مسکن یعنی بازار پیش‌فروش هم به هیچ عنوان شرایط خوبی ندارد و به گفته واسطه‌ها وفعالان بازار مسکن سازنده‌ها و عرضه‌کنندگان تمایلی برای پیش‌فروش  ندارد و معاملات این بازار به سطح صفر نزدیک شده است.
آن‌طور که شواهد و وضعیت فاکتورهای تاثیرگذار بر تغییر شرایط بازار ساخت وساز نشان می‌دهد سازندگان و فعالان ساختمانی تحت‌تاثیر دو عامل در مقطع زمانی فعلی تمایل به پیش‌فروش واحدهای مسکونی خود ندارند. عامل اول، به عدم رغبت این گروه از فعالان ساختمانی برای آغاز پروژه‌های جدید بازمی‌گردد.
به ادعای برخی رسانه‌های اقتصادی میانگین هزینه ساخت وساز در شهر تهران در پایان سال گذشته دست کم مترمربعی چهار میلیون تا چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود اما هم اکنون میانگین هزینه‌های ساخت وساز از متر مربعی پنج میلیون تومان عبور کرده است. افزایش هزینه‌ها در این بخش و همین‌طور افزایش هزینه صدور پروانه‌های ساختمانی سبب شده تا میانگین هزینه‌های ساخت وساز در شهر تهران نسبت به اواخر سال ۹۸ با افزایش مواجه شود.
 با این اوصاف وقتی که بازارهای مهم اقتصادی در ایران تا این حد دچار رکود، افزایش قیمت بی رویه و انتظار فروپاشی حباب هستند و از طرفی تحریم‌ها سخت ترین فشارها را به اقتصاد ایران وارد کرده و بازار جهانی نفت به شدت بی ثبات است، احتمالا به ایران استار حق می‌دهید که با این اوصاف مدعی شود  که آژیر خطر و فروپاشی برای اقتصاد ایران به صدا در آمده است.
 
 
Date: Saturday, May 9, 2020 - 20:00

Share this with: ارسال این مطلب به